Een oefentherapeut behandelt patiënten met bewegingsproblemen

Therapeut

Een oefentherapeut behandelt bewegingsproblemen met allerlei oefeningen, houdings- en ontspanningsoefeningen. Een oefentherapeut is  geen fysiotherapeut. Het verschil is dat oefentherapeuten in tegenstelling tot fysiotherapeuten geen hulpmiddelen gebruiken.

Wat is oefentherapie?

Oefentherapie veroorzaakt spiercontractie en lichaamsbeweging om de functie van de patiënt te verbeteren. Zo kan hij of zij zijn of haar dagelijkse activiteiten voortzetten. Het belangrijkste doel van oefentherapie is het verbeteren van de functie van het bewegingsapparaat en het behouden of verbeteren van de gezondheid. Om deze doelen te bereiken, gebruiken oefentherapeuten naast oefeningen en houdingsoefeningen ook ontspanningsoefeningen. Deze zijn bedoeld om de ademhalingstechniek van de patiënt te verbeteren. De manier waarop iemand ademt, kan een grote invloed hebben op de manier waarop bepaalde bewegingen worden uitgevoerd. Bij het optimaliseren van de ademhalingstechniek tijdens het sporten, zal het ongemak tijdens de training verdwijnen. De oefentherapeut is nauw betrokken bij de revalidatie van patiënten.

 

Soorten oefentherapie

We maken hierbij het onderscheid tussen kinderoefentherapie en psychosomatische oefentherapie. Oefentherapie voor kinderen is een behandeling die problemen heeft met de motorische ontwikkeling. Psychosomatische therapie is een behandeling die wordt uitgevoerd wanneer de patiënt klachten heeft die verband houden met stress, angst of paniek, vermoeidheid, hyperventilatie, vermoeidheid en psychosomatisch ongemak.

 

Wat doet een oefentherapeut?

De oefentherapeut verzamelt zoveel mogelijk gegevens over klantgedrag met interviews en tests. Hij observeert, evalueert de bewegingen van de patiënt, ontwikkelt beweeg- en ontspanningsoefeningen en stelt een behandelplan op om bewegingsklachten te voorkomen, te verminderen of te behandelen. Hij optimaliseert de ademhalingstechniek om trainingsproblemen te corrigeren. Naast dit alles neemt hij ook deel aan interdisciplinaire consulten om gemeenschappelijke behandeldoelen, behandelstrategieën en methoden te bepalen en te evalueren.

 

Waar werken oefentherapeuten?

Oefentherapeuten werken niet alleen zelfstandig maar ook in verpleeghuizen, revalidatiecentra, sportcentra, ziekenhuizen en medische kinderdagverblijven. Ze werken als oefentherapeut, ergotherapeut en als zwangerschapsconsulent. Oefentherapeuten werken veel samen met huisartsen, ergotherapeuten, orthopedisten, neurologen, reumatologen, sportartsen, kinderartsen, cardiologen, psychologen en bedrijfsartsen. Woon je in de regio Alkmaar en kamp je met vervelende bewegingsproblemen? Dan is een bezoek aan Oefentherapie Alkmaar een goed idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *