Wat verstaan we precies onder duurzame stoffen?

duurzame stoffen

Wist je dat een groot deel van de stoffen die je in de gemiddelde stoffenwinkel kunt kopen niet op duurzame wijze geproduceerd is? Met duurzame stoffen bedoelen we niet alleen dat ze lang meegaan, maar ook dat ze gecertificeerd organisch zijn en het milieu niet belasten bij de productie ervan. Helaas is het zo dat het grootste deel van de beschikbare stoffen niet duurzaam geproduceerd is, maar er zijn wel steeds meer winkels die wel duurzame stoffen aanbieden. Deze zijn dus allemaal geproduceerd op een manier die niet belastend is voor het milieu, en dat is wel zo prettig.

Duurzame stoffen van organisch materiaal

Je kunt haast geen duurzame stoffen produceren zonder enkel gebruik te maken van organisch materiaal. Je kunt daarbij denken aan tengel, hennep, katoen en linnen. Daar zijn dan ook vrijwel alle duurzame opties van gemaakt. Deze stoffen hebben een hele natuurlijke look, en dragen bovendien bij aan een betere wereld. En niet alleen zijn ze gemaakt van organisch materiaal, maar ze zijn ook nog eens bedrukt met natuurlijke inkten. Het drukproces is immers ook grotendeels de oorzaak van de grote belasting voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame stoffen die niet chemisch gebleekt zijn en waarbij enkel natuurlijke inkten zijn gebruikt verklein je je voetafdruk enorm. 

Koop je duurzame stoffen online

Het kan lastig zijn om in standaard stoffenwinkels (tevens voor naaipatronen) mooie stoffen te vinden die op een duurzame wijze zijn geproduceerd. Gelukkig zijn er online genoeg webshops die wel duurzame stoffen verkopen. Als je even google heb je al snel een paar shop te pakken. Je zult zien dat deze stoffen niet allee op duurzame wijze geproduceerd zijn, maar ze ook hele mooie prints hebben die wat natuurlijker ogen. Het is namelijk moeilijker om hele felle kleuren te printen op duurzame wijze, en dus zul je zien dat deze stoffen minder verzadigd zijn van kleur. Het aanbod is echter meer dan groot genoeg om hele uitgebreide modeprojecten en accessoires te maken., zelfs met mooie kleuren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *